Reklam
Nitelikli Kahveciler ve Kahve Yapanlar Derneği

Kahve Çekirdekleri Ayırma ve Sınıflandırma

Kahve Çekirdekleri Ayırma ve Sınıflandırma
Reklam

Kaliteli Kahve İçin: Kahve Çekirdeklerini Ayırma ve Sınıflandırma

Kahve çekirdekleri kurutulup, parşömenlerinden ayrıldıktan sonra sınıflandırma yapılır ve kahvenin kalitesini arttırmak için kusurlu çekirdekler ayrıştırılır. Lekeli, kötü kokulu çekirdekler, yabancı maddeler, kabuklar, delikli ve böcekler tarafından yenmiş çekirdekler, olgunlaşmamış çekirdekler ve taşlar ayıklanır. Ayıklama işleminden sonra çiğ kahve çekirdekleri büyüklüklerine göre sınıflandırılır. Kahve çekirdeklerini büyüklüklerine göre sınıflandırmak için elek boyutları farklı büyüklüklerdeki elekler üst üste konularak sallanır ve her kahve çekirdeği geçemediği elekte kalır. Başka bir işlemde kahve çekirdekleri ağırlıklarına göre de ayrıştırılır, burada sallanan bantlar kullanılır ve farklı ağırlıklardaki çekirdekler bantın farklı yerlerine düşer. Ayrıştırma ve sınıflandırma işi bitince kahve çekirdekleri, kahve çuvallarına konulur. Çok değerli, nitelikli ve ödüllü kahve çekirdekleri tahta fıçılara konur.

Kahve Çekirdeklerini Sınıflandırma: Şekle Göre

Şekle göre sınıflandırma işleminde, her seriden yaklaşık 100-300 gram kahve alınıp, bakılarak elle hatalı çekirdekler ayrıştırılır. Hatalı çekirdek sayısı kahvenin sınıfını belirler. Sınıflandırma kriterleri ülkeden ülkeye değişebilmekteyse de en çok kullanılan metot Brezilya’nın kullandığı sınıflandırma metodudur. 1 siyah çekirdek 1 hata, 2 ekşi çekirdek 1 hata, 2 parşömenli çekirdek 1 hata, 5 olgunlaşmamış çekirdek 1 hata, 5 kırık çekirdek 1 hata, 1 büyük kabuk parçası 1 hata, 3 küçük kabuk parçası 1 hata, 1 büyük taş veya ağaç dalı 5 hata şeklinde belirlenen kriterler sonucunda bir grup kahve çekirdeğinden toplamda kaç hata çıktığına bakılır ve kahvenin sınıfı belirlenir.

Kahve Çekirdeklerini Sınıflandırma: Büyüklüğe Göre

Büyüklüğe göre sınıflandırma işleminde, kahve çekirdeklerinin büyüklüğünü tespit etmek için elekler kullanılır. Elek büyüklükleri screen olarak isimlendirilir.

  • Screen 20 Verry Larc Bean,
  • Screen 19 Extra Larch Bean,
  • Sceen 18 Larch Bean,
  • Screen 17 Bold Bean,
  • Screen 16 Good Bean,
  • Screen 15 Medium Bean,
  • Screen 13-14 Smoog Bean şeklinde kriterler belirlenmiştir,

bu kriterler peaberry kahve çekirdekleri için;

  • Screen 12 Larch Bean,
  • Screen 11 Good to Larch Bean,
  • Screen 10-11 Smool to Medium Bean,
  • Screen 9 Smool Bean şeklindedir.
Reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ